Het akkerbouwbedrijf van Menko van Zwol en zijn vrouw Kim ligt in het noordelijkste puntje van Groningen, in Spijk. De sfeer is er 100 procent Gronings. Vaste krachten Onne en Jeffrey zijn in de schuur aan het werk, waar de pas geoogste aardappelen worden bewaard. De Hollandse hits klinken door de speakers.
“We sorteren en verpakken onze aardappelen hier zelf en we zorgen er ook zelf voor dat ze bij onze klanten terechtkomen”, vertelt Menko. Die klanten zijn Groningse groenteboeren, supermarkten, horecazaken en cafetaria’s. “Daarnaast hebben we zelfbedieningsstalletjes langs de weg en we bezorgen bij de mensen in Noordoost-Groningen aan huis”. Van Zwol verbouwt dertig hectare aardappelen. En dat is precies wat de goedlachse aardappelboer al in zijn hoofd had toen hij van school kwam. “Daarmee is de balans in het bedrijf goed, je kunt er een redelijk machinepark voor in stand houden. Dat blijkt ook, want zo hebben we het nu een aantal jaar en het loopt mooi.”
Dat machinepark bestaat uit louter John Deere-trekkers. De voorliefde voor de groen-gele trekkers steekt Menko niet onder stoelen of banken. “Vroeger was ik echt heel fanatiek,” lacht hij, “nu blijf ik bij John Deere vanwege de dealer. Menko Boersma woont hier in de buurt, hij is een paar jaar ouder dan ik ben. Ik heb de groei van zijn bedrijf en de start van GroeNoord van dichtbij meegemaakt. Toen GroeNoord eenmaal op gang was, is de bedrijfsontwikkeling in een stroomversnelling gekomen. De slagkracht die het bedrijf heeft, de specialistenteams zoals het Serviceteam FarmSight, dat levert zowel GroeNoord als hun klanten écht wat op.”
Menko’s eigen interesse ging vooral uit naar de ontwikkelingen op het gebied van gps-gestuurde precisielandbouw. “Ik heb dat altijd nauwlettend gevolgd, ook wel bij bevriende boeren hier in de omgeving, maar ik vond het lange tijd nog niet toereikend. Voor alleen het rechte rijden was het me de investering niet waard. De echte ontwikkelingen op dat gebied, zoals goede communicatie tussen de systemen onderling, is pas van de laatste jaren”. Desondanks duurde het nog een tijdje voor er op het akkerbouwbedrijf een gps-systeem werd aangeschaft. “In deze regio hebben we veel last van storingen in het gps-signaal door de hoogspanningskabels, waardoor gps-gestuurde precisielandbouw bij ons op het platteland eigenlijk nog steeds geen zin had.”
GroeNoord bood aan om uit te zoeken wat de mogelijkheden waren om toch storingsvrij te kunnen werken. “GroeNoord heeft een eigen netwerk van RTK-masten en daarmee hebben ze het systeem in eigen hand. Dat biedt dus de hoogst mogelijke betrouwbaarheid, want het RTK-correctiesignaal bleek dé oplossing te zijn. Met het signaal vanaf het RTK-netwerk heb ik geen last van een kromming in het gps-signaal door de hoogspanningskabels. Als het aankomt op nauwkeurigheid in het veld, kan ik zelfs tot 2,5 cm nauwkeurig werken”. Menko besloot te investeren in een John Deere StarFire 6000-ontvanger en een Gen 4640 draagbaar display. Het Serviceteam FarmSight kon het systeem ‘schoon’ opzetten bij Van Zwol. “De gedrevenheid en de inzet van het team van FarmSight om het complete verhaal vervolgens rond te krijgen en het systeem tot in de puntjes te laten werken, vond ik bijzonder om te zien. Met de gator werden alle lijnen van alle percelen ingemeten en werd er een taakkaart, een database, aangemaakt.”
Samen met Onne en Jeffrey heeft Menko afgelopen zomer bij FarmSight een training-op-maat gevolgd. “Zo’n training heeft absoluut meerwaarde. Het systeem wordt sneller inzichtelijk gemaakt, je krijgt nuttige tips en leert handige foefjes”. Met het gps-systeem geef je de machine vaste instellingen mee en dat levert meerdere voordelen op, legt Menko uit: “Het verhoogt de constante kwaliteit van het werk. Kwaliteit die dus ook minder afhankelijk is van degene die het werk doet. En dat verlicht de onderlinge werkdruk. Sowieso ben je tijdens het werk niet meer constant bezig om recht te rijden, tegen te sturen en vooruit te turen. Dan kon je ’s avonds echt kapot zijn. Nu hoef je in de cabine van de trekker alleen de machine in de gaten te houden. Gelukkig gaan er piepjes af zo’n tien meter voor het eind van de rit, zodat je op tijd wakker wordt”, lacht Menko.
“Met deze investering ben ik klaar voor de toekomst”. Menko is zichtbaar tevreden. “Dit is de basis voor precisielandbouw, ik kan nu uitbreiden”. Voorlopig is dat nog niet aan de orde. Maar zoals Menko is, blijft hij de ontwikkelingen graag op de voet volgen. “De manier waarop GroeNoord met precisielandbouw bezig is, met een Serviceteam FarmSight, daar ben ik wel van onder de indruk. Het is duidelijk dat ze voorop willen lopen en daarom blijven innoveren. Dat doen ze vanuit een visie, vanuit de overtuiging: hier willen we naar toe. Als ik informatie van GroeNoord ontvang, zit daar bijvoorbeeld een flyer achter met een offerte voor een nieuwe trekker ‘per draaiuur’. Voor mijn bedrijf is dat niet interessant, maar dát is wel de toekomst. Ik vind dat mooi om te zien.”